Accountantskantoren en nu

Het is een fantastische week geweest! Vorige week begonnen en er kan nu al worden gesproken over een gezonde basis om het nieuwe jaar in te luiden. Ontzettend trots en enthousiast over de ontwikkelingen. Uiteraard is er nog voldoende ruimte om meer klanten te bedienen, en houden wij ons graag aanbevolen.

 

Tegelijkertijd is het ook een trieste week geweest. Het “zwarte gat” dat (grote) accountantskantoren durven te rekenen voor een jaarrekening is onvoorstelbaar hoog. Zo zijn er gevallen bekend waar de rekening met € ruim 60.000 aan gebakken lucht is gevuld. Absurd maar waar.

Hoe kan het dat de financiële & vertrouwensman van uw onderneming u financieel zo hard tegen zit? En waarom wordt dat geaccepteerd? Dat komt met name doordat mensen gewoon niet op de hoogte (willen) zijn van wat een accountant precies doet. En doordat het in zo’n waas blijft, blijft het ook onnodig duur.

Ik ken praktijkvoorbeelden waarbij het beste advies dat een groot accountantskantoor aan zijn klanten kon geven was: laat ons je jaarwerk niet doen. Dat zeggen ze echter niet want geld voert de hoofdmoot voor de top van grote accountantsfirma’s. De klant is absoluut ondergeschikt aan de royale winst eis die de top “nodig” denkt te zijn. En om zichzelf te verrijken, zadelen zij uw jaarwerk op met onnodige werkzaamheden om hun beroepsgroep te dienen en niet de ondernemer zoals dat oorspronkelijk de bedoeling was.

Het is eerlijk waar te vergelijken met woekerpolissen van enkele jaren geleden en ik hoop oprecht dat de ondernemer hier niet langer mee akkoord gaat.

Accountants zelf houden zich nu bezig met de vraag of zij nu alle verantwoordelijkheden mogen kwijtschelden (inzake wetswijziging omtrent micro-entiteiten). Ik vind het belachelijk want eigenlijk schelden ze alle verantwoordelijkheid al kwijt in de tientallen overeenkomsten/bevestigingen die je als klant moet tekenen. En daarnaast gaan ze compleet voorbij aan het feit hoe zij de klant het beste kunnen bedienen. #Bordvoordekop

Boodschap is misschien emotioneel geladen maar dit gaat ook bij veel ondernemers aan het hart. Het is toch onvoorstelbaar dat als een ondernemer een bescheiden € 40.000 aan inkomen overhoudt waar de belasting nog van af moet, € 15.000 moet aftikken bij zijn accountant? Als men vraagt hoe dit is onderbouwd, kan er geen duidelijk antwoord gegeven worden.

 

Want die is er niet!

 

De accountant probeert misschien wel een leuk antwoord te verzinnen in zijn dure maatpak, maar het zal geen duidelijk en ook geen eerlijk antwoord zijn. Als je kijkt naar de feiten, kan een groter accountantskantoor simpelweg NIET de ondernemer het beste bedienen inzake het jaarwerk. Overigens zijn kleinere accountantskantoren (1 tot 4 vennoten oid), nog wel flexibel genoeg om meerwaarde te bieden voor een klant. Maar MKB Accountantskantoren zijn gewoon te logge organisaties geworden. Dit is met name gekomen door alsmaar zwaardere beroepseisen en hun eigen inzet op specialisme. Er zijn steeds minder all-rounders dus uw werk moet tegenwoordig via 6 verschillende mensen lopen. Dat is niet efficient en zeker voor u niet voordeliger.

Een groter accountantsorganisatie kan nog steeds goed adviseren. Dat is ook ECHT hun kracht. Maar dan heb je wel een eerlijke adviseur nodig, en als uw vertrouwensman u nu al enkele jaren uw vertrouwen beschaamd door royaal van u te plukken, betwijfel ik of zo’n adviseur die rol nog wel verdient. Overstappen is geen karwei, en zorgt alleen maar voor een betere marktwerking. Kijk naar de energiemarkt & telecom wereld. In het verleden waren de verdienmodellen van deze bedrijven niet transparant, en in een paar jaar tijd zijn door marktwerking de tarieven ruim gehalveerd. En nog steeds wordt er een leuke boterham aan verdient zonder dat er op kwaliteit is ingeleverd.

Ik hoop van harte dat u deze oproep deelt, omdat het gewoon om veel geld gaat & er sprake is van een serieuze vertrouwensbreuk. De crisis heeft veel ondernemers hard geraakt en in deze tijd is een eerlijke adviseur belangrijker dan ooit geworden.

Bronnen:
Accountantskantoor stapt over naar administratiekantoor en legt uit waarom
https://www.accountant.nl/opinie/20151/12/slagers-chirurgen-en-accountants/

Accountants discussieren over samenstellingsverklaring bij micro entiteiten (toch al gauw ruim 80% van B.V. Nederland)
https://www.accountant.nl/nieuws/2015/12/meningen-verdeeld-over-micro-entiteiten/

Accountantskantoor richt zelf een administratiekantoor erbij op:
http://www.accountancyvanmorgen.nl/Nieuws/Detail/grant-thornton-administratiekantoor-incompanion